Składniki (na około 30 placków):
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Karmelizowane banany i jabłka:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 1 jabłko
- 1 banan
Wykonanie:
- W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek, cukier i cynamon.
- W drugiej mieszamy mleko z masłem i jajkiem.
- Dodajemy płynne składniki do składników suchych i dokładnie mieszamy różdżką lub mikserem.
- Odstawiamy minimum na 1 godzinę (równie dobrze ciasto może spędzić noc w lodówce).
- Tuż przed smażeniem placuszków przygotowujemy karmelizowane owoce. Banana i jabłko obieramy ze skóry i kroimy w plasterki lub kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Kiedy zaczyna tworzyć się karmel masa gęstnieje i brązowieje) zmniejszamy ogień i dodajemy owoce. Smażymy z obu stron, aż banan i jabłko uzyskają piękny, brązowy kolor.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
- Od razu podajemy wraz z karmelizowanymi owocami.
- Można podawać polane syropem klonowym lub z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Zabiłaś mnie ostatnim zdjęciem! :)
OdpowiedzUsuńSue nie chciałam :)
UsuńPyszności! Już wiem, co zrobię na śniadanie w sobotę:)
OdpowiedzUsuńto smacznego już na sobotę :)
UsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńTak, ostatnie zdjęcie zabija, przed śmiercią napiszę, że świetne te placuszki:-)
OdpowiedzUsuń