Składniki (na 4 roladki):
- 2 duże podwójne piersi z kurczaka (patrzymy także aby były w miarę równe i grube)
- 2 bardzo dojrzałe (a więc miękkie) awokado
- zielona pasta z kolendry (można kupić gotową w słoiku)
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- otarta skórka z limonki i 3 łyżki soku z limonki
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sól
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon.
- Każdą połówkę piersi delikatnie przecinamy wzdłuż, tak aby uzyskać 4 dosyć cienkie, duże płaty mięsa.
- Każdy płat bardzo delikatnie obijamy tłuczkiem lub wręcz rozpłaszczamy ręką (trzeba uważać, żeby nie uszkodzić delikatnej struktury mięsa).
- Kurczaka nacieramy solą i pieprzem z obu stron, a z jednej strony smarujemy cieniutką warstwą pasty z kolendry i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy mus z awokado.
- Awokado rozcinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry i rozgniatamy miąższ widelcem. Dodajemy otartą skórkę z limonki i sok, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (wielbiciele ostrego mogą nie usuwać pestek).
- Na każdym płacie mięsa posmarowanym pastą z kolendry rozsmarowujemy cienką warstwę musu z awokado. Delikatnie zwijamy w roladkę. W ręku dokładnie formujemy roladkę, tak aby brzegi mięsa się skleiły (tak jak przy robieniu zrazów). Możemy też wspomóc się folią spożywczą, wtedy zawijamy mięso z farszem w kawałek folii i przez chwilę rolujemy na desce, aż uzyskamy idealny kształt roladki (potem wyjmujemy roladkę z folii).
- W brytfannie lub głębokiej patelni rozpuszczamy masło klarowane i obsmażamy roladki z obu stron (zaczynamy od smażenia strony z brzegiem, tak aby roladka się skleiła). Gdy roladki zarumienią się z obu stron dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.
- Podajemy z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry i ulubionymi warzywami.
Genialne zestawienie! Wygląda rewelacyjnie, a w smaku to musi być obłędne...
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) widzę mojego ulubionego kurczaka, awokado, chili, kolendrę, aż dziw, że nigdy takiego zestawienia nie jadłam:) wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwypróbujcie, gorąco zachęcam i mam nadzieje że będzie Wam smakować :)
OdpowiedzUsuńapetyczne te roladki :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne, tylko trzeba pokroić mięso w cienkie plastry, inaczej ropada się cały zawijas ;)
OdpowiedzUsuń