Składniki (na około 30 oponek):
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/8 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 50 g stopionego masła
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- olej do głębokiego smażenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki drobnego cukru
Wykonanie:
- Drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru pudru ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Po 10 minutach dodajemy roztopione masło, mąkę, jajka i resztę cukru, mieszamy i zagniatamy.
- Przekładamy do miski posmarowanej olejem.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Stolnicę delikatnie smarujemy olejem i ciasto rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) na placek o grubości 1 cm (czyli dość grubo).
- Z ciasta wycinamy kółeczka i w każdym z nich robimy mniejszą dziurkę (użyłam szklanki i kieliszka do wódki).
- Wycięte oponki przekładamy na papier do pieczenia i trzymamy pod ściereczką jeszcze przez 30-45 minut, żeby urosły.
- Smażymy z obu stron na średnim ogniu w głębokim oleju (pilnujemy, żeby za bardzo się nie przyrumieniły).
- Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
- Gotowe oponki obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Z takimi oponkami piątek 13ego byłby mi niestraszny! Baaaardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńoponki po prostu uwielbiam ...ale w tej amerykańskiej wersji nie jadłam jeszcze:) pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz
OdpowiedzUsuńMożna je również upiec i po upieczeniu zanurzyć w maśle itd..
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują na sznureczku.. Kto wie, może niedługo zrobią naszyjnik z mini oponkami ? :)
pozdrawiam
umilą każde popołudnie.
OdpowiedzUsuńw szczególności to, w piątek 13-go.