Składniki (na 5 porcji):
- 5 dużych białych cebul
- 3 duże czerwone cebule
- litr rosołu (lub bulionu z kostki)
- 1 szklanka białego wina
- jeden serek topiony śmietankowy (np. w "kiełbasce")
- pół szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy i 3 łyżki masła do smażenia
- grzanki do podania
Wykonanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki (nie musi być starannie, i tak będziemy zupę miksować).
- W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy cebulę i smażymy przez około 20 minut, aż cebula będzie miękka.
- Dodajemy wino i gotujemy bez przykrywki przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez pół godziny.
- Gotową zupę miksujemy, dodajemy serek topiony i śmietanę kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z grzankami.
Smacznego!
Bardzo lubię kremowe zupy, a cebulowa jest w pierwszej piątce.. Pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i domyślam się, że tam samo smakuje :)
OdpowiedzUsuń--
http://paulinakolondra.pl/blog