Składniki: (na około 30 malutkich pulpecików):
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki zimnej wody
- sos pomidorowy wg tego przepisu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy ręką przez minimum pięć minut.
- Z masy mięsnej formujemy malutkie kuleczki i układamy je na desce do krojenia.
- Gotowe pulpeciki przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
- Po tym czasie kotleciki gotujemy w sosie pomidorowym przez około 30 minut, co jakiś czas delikatnie potrząsając garnkiem, żeby pulpeciki się przekręciły.
Smacznego!
Zgadzam sie, takie klopsiki to idealny comfort food - i maja ten plus, ze w przeciwienstwie do innych dan, ktore podpadaja pod te kategorie, wcale nie sa tak kaloryczne i niezdrowe. Piekne zdjecia!
OdpowiedzUsuńDzięki :) I właśnie, to prawie dietetyczne danie :)
UsuńPyszne, bardzo lubię pulpeciki w sosie pomidorowym.
OdpowiedzUsuńDla mnie to też comfort food... coś jest w tych kuleczkach, że kojarzą się z domem...
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Ja jestem zdecydowanie fanem podawania tych pięknych klopsów w kokilkach:)
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/