Oliwa z oliwek z różnego rodzaju dodatkami to świetny pomysł na urozmaicenie jej smaku, a także spore ułatwienie w kuchni. Gdy nie mamy pod ręką czosnku czy świeżych ziół, taka oliwa doda naszym daniom potrzebnego aromatu. Oczywiście można dostać gotowe oliwy z dodatkami, ale myślę że warto przygotować ją samodzielnie, według własnych smaków i pomysłów. Wystarczy zaopatrzyć się w bardzo dobrą jakościowo oliwę z pierwszego tłoczenia i ulubione dodatki. Dzisiaj proponuję oliwę z płatkami chili, czosnkiem i rozmarynem, ale polecam też przygotowanie sobie kilka wariantów smakowych, na przykład oliwę czosnkową, ostrą z papryczkami chili czy ziołową.
Składniki (na 1 litr oliwy)
- wyparzona i osuszona szklana butelka o pojemności 1 l z zamknięciem
- 0,75 l bardzo dobrej oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
- 5 gałązek rozmarynu
- łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
- Rozmaryn dokładnie myjemy i osuszamy, czosnek obieramy.
- Do butelki wkładamy czosnek, rozmaryn i płatki chili.
- Całość zalewamy oliwą, zakręcamy i dokładnie mieszamy.
- Oliwa z czasem nabiera aromatu, po kilku dniach jest już łagodnie czosnkowo-ziołowa, po około 2-3 tygodniach jej zapach bardzo intensywnieje. Po zużyciu części, można do butelki dodać świeżą porcję oliwy.
Smacznego!
Tez robie w domu oliwy smakowe, sa o wiele lepsze niz te kupne, i mozna dodac to do sie lubi:)
OdpowiedzUsuńCzasem dobra oliwa, bagietka i kieliszek wina to dla mnie cale danie i do tego jestem w 7 niebie:) Polecam tez oliwe z wysokiej jakosci suszonymi pomidorami;)
OdpowiedzUsuńKrysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com
Na pewno wypróbuję, dzięki!
Usuńwspaniała jako podarek.
OdpowiedzUsuńcudowna, aromatyzowana. zyskuje na szlachetności.
Taka oliwa to świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuń