Składniki:
nadzienie: konfitura cytrusowo-melonowa i konfitura z figi (użyłam takiej)
Wykonanie:
- Mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól i roztopione, lekko przestudzone masło. Dodajemy żółtka i wyrośnięty rozczyn, całość wyrabiamy bardzo dokładnie przez minimum 5 minut.
- Wyrobione ciasto zawijamy w czystą ściereczkę i umieszczamy w garnku z bardzo zimną wodą.
- Czekamy aż ciasto wypłynie (u mnie trwało to około 30 minut).
- Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.
- Z ciasta wycinamy trójkąty, na każdym umieszczamy łyżeczkę nadzienia i zawijamy rogaliki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy około 15-20 minut.
- Po ostudzeniu rogaliki można posmarować lukrem.
Smacznego!
Ciekawy i bardzo zmakowity przepis!
OdpowiedzUsuńcudne rogaliki:)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wyglądają;)
OdpowiedzUsuń