Składniki (na 4 porcje zupy):
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1/2 małego selera
- zielone liście pora
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 6-7 botwinki (młode liście raz z korzeniami czyli malutkimi buraczkami)
- duży pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
- Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy i obieramy, pora myjemy.
- Wstawiamy średniej wielkości garnek z wodą, dodajemy wszystkie warzywa poza ziemniakami i botwinką, solimy, dodajemy ząbek czosnku i gotujemy około 20 minut.
- Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do gotujących się warzyw.
- Botwinkę i koperek myjemy i kroimy w drobniutką kostkę.
- Z gotującego się wywaru wyjmujemy wszystkie warzywa poza ziemniakami, dodajemy masło, oliwę, botwinkę, koperek (zostawiając garść do posypania tuż przed podaniem) i gotujemy 5 minut.
- W miseczce mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy parę łyżek gorącej zupy. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do zupy i całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem.
Uwaga: zupę możemy urozmaicić kawałkami fety ( jak na zdjęciu poniżej).
Smacznego!
u mnie zawsze w postaci chłodnika, ale Twoja wersja też wydaje się ciekawa :) szczególnie ta feta mnie zainteresowała.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Feta? To dla mnie też odkrycie, tym bardziej, że ja znam botwinkę tylko w wersji słodko-kwaśnej. Ciekawe, ciekawe...:-)
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie jadłam zupy z botwinki. chyba ostatni raz jak miałam z 10 lat?
OdpowiedzUsuńdawno to było.