Dzisiaj w roli głównej pyszna, lekko słodkawa i delikatna zupa z młodej marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego, imbiru i kminu rzymskiego. Serwowana z świeżym koperkiem, prażonymi ziarnami kminu i jogurtem naturalnym oraz chlebkiem naan. Do przygotowania w pół godziny!
Składniki (na 4 porcje):
- 4-5 młodych marchewek
- 1 litr wywaru warzywnego (z kostki lub domowej roboty)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 4-5 łyżek kminu rzymskiego (kumin)
- 2 łyżki tartego świeżego imbiru
- puszka (85 ml) mleka kokosowego
- sól i kolorowy pieprz do smaku
- 3-4 łyżki masła ghee do smażenia
- jogurt i koperek do podania
- 2 chlebki naan - kupne lub na przykład wg tego przepisu (z 1/2 porcji)
Wykonanie:
- Marchewki dokładnie myjemy, szorujemy szczotką i przecieramy lekko rozcieńczonym octem jabłkowym (jeżeli nie znamy źródła marchewek zalecam także obranie ich ze skóry) i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w sporą kostkę.
- Ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym przez 15 minut.
- Na suchej, głębokiej patelni prażymy ziarna kminu, 2 łyżeczki odkładamy do dekoracji. Do reszty dodajemy masło, startą marchew, imbir i całość dusimy przez 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut
- Podduszoną marchewkę dodajemy do bulionu i podgrzewamy aż do zagotowania.
- Zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.
- Podajemy z jogurtem, koperkiem, uprażonymi ziarnami kminu i chlebkiem naan.
uwielbiam takie kremy!!! bardzo apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, gęsty i pomarańczowy apetyczny kremik.
OdpowiedzUsuń