Składniki (na 4 porcje)
- 0,5 kg świeżego szczawiu, dokładnie opłukanego i bez łodyżek
- młoda marchewka, por i pietruszka
- 1 litr wywaru jarzynowego lub z drobiu
- szklanka śmietany słodkiej 18%
- sól, pieprz, liść laurowy do smaku
- łyżka masła
- młode ziemniaki, koperek i jajka ugotowane na twardo do podania
Wykonanie:
- Jarzyny dokładnie myjemy i obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, szczaw drobno siekamy.
- Wszystkie jarzyny zalewamy wywarem, dodajemy sól, pieprz i liść laurowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-7 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy pora, dodajemy śmietanę i łyżkę masła i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.
Smacznego!
Uwielbiam szczaw :)
OdpowiedzUsuńPiękna sprawa. Uwielbiam taką zupkę.. a do tego jajeczko ;-D Palce lizać!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! www.przysmakiewy.pl