Składniki: (na 6 porcji):
- 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
- 1 cebula,
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 200-300 g pieczarek,
- 4-5 średnich ogórków kiszonych,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 1-2 łyżki musztardy,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, słodka papryka – do smaku,
- oliwa do smażenia
- Mięso myjemy, usuwamy ewentualne błony i kroimy w paseczki. Rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso.
- Cebulę siekamy w kostkę.
- Usmażone mięso odkładamy do większego garnka, na tej samej oliwie smażymy cebulę.
- Na patelnię z cebulą wylewamy bulion i całość przekładamy do garnka z mięsem.
- Mięso dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
- W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy pieczarki. Ogórki kroimy w paseczki.
- Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i ogórki i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Mąkę rozcieramy ze śmietaną i powoli dodajemy do Boeuf Strogonowa cały czas mieszając.
- Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.
Podajemy z bułką lub ziemniakami z wody.
Smacznego!
Świetnie podane!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście pięknie podana potrawa. Jednak nie chciałabym się czepiać, ale
OdpowiedzUsuńBoeuf Strogonow powinien zawierać wołowinę, a nie wieprzowinę. Wszak "boeuf" to z francuskiego wołowina. Tak czy siak musiało być przepyszne, bo wieprzowinka też jest smaczna.