środa, 27 czerwca 2012

Drożdżowe ślimaczki

Te bułeczki nadziewane czekoladowym budyniem są bardzo proste do wykonania, ciasto drożdżowe nie wymaga długotrwałego, ręcznego wyrabiania, a ślimaczki są miękkie i świeże także następnego dnia. Na pewno do powtórzenia  z innym nadzieniem.

Składniki (na około 20 bułeczek):
przepis na ciasto drożdżowe pochodzi tej strony, zmniejszyłam liczbę składników o 1/2 i odrobinę zmieniłam proporcje.
  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki +plus do podsypywania
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Wykonanie:
  1. Mąkę i drożdże przesiewamy do mąki. Dodajemy cukier, olej, mleko i jedno jajko. Całość wyrabiamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez około 10 minut.
  2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  3. Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka. Studzimy.
  4. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na pół.
  5. Każdą część rozwałkowujemy na około prostokąt o grubości około 5 mm. Prostokąt smarujemy budyniem i zwijamy od węższego brzegu. Kroimy na około 1 cm kawałki (powstaną ślimaczki).
  6. Roztrzepujemy jedno jajko.
  7. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut (aż się zarumienią).
  8. Studzimy na kratce, zimne możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Za mną od paru dni chodzą takie bułeczki z nadzieniem z dżemu rabarbarowego :) Dżem powstał wczoraj, więc pewnie niedługo pojawią się bułeczki :)

    Pozdrawiam
    http://tomekgotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny piękny blog do częstych odwiedzin kulinarnych :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zapraszam i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo kuszace! Z domowym budyniem bylyby pewnie jeszcze pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno! Muszę kiedyś spróbować zrobić je z kremem z tej tarty: http://gotujebo.blogspot.com/2012/04/tarta-migdaowa.html

      Usuń
  4. oj zjadłabym teraz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już czuję ten słodkawy zapach drożdżowego ciasta i budyniu czekoladowego.. przez ekran! wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...