Składniki (na około 20 bułeczek):
przepis na ciasto drożdżowe pochodzi tej strony, zmniejszyłam liczbę składników o 1/2 i odrobinę zmieniłam proporcje.
- 1/2 opakowania suchych drożdży
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanka oleju
- 1/2 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki +plus do podsypywania
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Wykonanie:
- Mąkę i drożdże przesiewamy do mąki. Dodajemy cukier, olej, mleko i jedno jajko. Całość wyrabiamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez około 10 minut.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka. Studzimy.
- Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na pół.
- Każdą część rozwałkowujemy na około prostokąt o grubości około 5 mm. Prostokąt smarujemy budyniem i zwijamy od węższego brzegu. Kroimy na około 1 cm kawałki (powstaną ślimaczki).
- Roztrzepujemy jedno jajko.
- Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut (aż się zarumienią).
- Studzimy na kratce, zimne możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Za mną od paru dni chodzą takie bułeczki z nadzieniem z dżemu rabarbarowego :) Dżem powstał wczoraj, więc pewnie niedługo pojawią się bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://tomekgotuje.blogspot.com/
Kolejny piękny blog do częstych odwiedzin kulinarnych :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zapraszam i również pozdrawiam :)
UsuńBardzo kuszace! Z domowym budyniem bylyby pewnie jeszcze pyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńNa pewno! Muszę kiedyś spróbować zrobić je z kremem z tej tarty: http://gotujebo.blogspot.com/2012/04/tarta-migdaowa.html
Usuńoj zjadłabym teraz do kawki :)
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten słodkawy zapach drożdżowego ciasta i budyniu czekoladowego.. przez ekran! wspaniałe.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń