Składniki (na 4 porcje):
Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów (jeśli w całości to należy je pokroić w kostkę)
- spory kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki czerwonej pasy curry
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki cukru
- sok z jednej cytryny
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- pół szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
Wykonanie:
- W moździerzu ucieramy kmin. Imbir obieramy (najlepiej łyżeczką) i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez prasę. Do moździerza dodajemy czosnek, imbir i kurkumę. Mieszamy.
- Kalafior myjemy i rozdzielamy na mniejsze kawałki, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i delikatnie smażymy przez około 10 minut (ma zmięknąć, ale nie spalić się).
- Dodajemy wszystkie przyprawy z moździerza i pastę curry. Smażymy przez minutę-dwie, aż cebula dokładnie wymiesza się z przyprawami.
- Dodajemy kalafior, pomidory i ziemniaki, podsmażamy przez 5-7 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie (ale nie rozgotowane). Pod koniec gotowania, jeżeli nadal jest sporo płynów zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy aby curry trochę odparowało.
- Na końcu dodajemy sok z cytryny, cukier i natkę pietruszki.
Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i chlebkiem naan.
Smacznego!
Ciekawy przepis, curry kojarzy mi się z mięsem np. kurczakiem. Takie warzywne też może być smaczne:)
OdpowiedzUsuńale pysznie!
OdpowiedzUsuńKolejny dowód na to, że smaczny obiad nie musi zawierać mięsa. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuń