Stir-fry czyli błyskawiczne smażenie w woku w wysokiej temperaturze. Ewentualnie woka zastąpić może patelnia z wysokim brzegiem. Przygotowanie tego dania zajmie Wam tyle czasu ile ugotowanie ryżu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie wołowiny: musi być pokrojona w tak cienkie paski, żeby już po paru minutach smażenia stała się krucha i soczysta. Polecam, póki fasolki pod dostatkiem!
Składniki (na 4 porcje):
przepis pochodzi z Magazynu Everyday Food (July/August 2012). Zmieniłam trochę proporycje składników i wzbogaciłam go o ziarna sezamu i dwa rodzaje fasolki.
- około 200-300 g polędwicy wołowej lub 2 kawałki steka z wołowiny
- około 300 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej, użyłam mieszanki obu) umytej i z obcietymi końcówkami
- 4 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki sosu rybny
- pęczek świeżego koperku, posiekanego
- 2 łyżki oleju (użyłam słonecznikowego)
- ryż do podania
Wykonanie:
- Gotujemy ryż (użyłam ryżu w woreczku mieszanki dziki & parboiled).
- Mięso myjemy i kroimy w bardzo cienkie paski w poprzek włókien (można mięso włożyć do zamrażalnika na parę minut przed krojeniem).
- W woku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i smażymy mieszając przez około 4-5 minut.
- Odkładamy mięso na bok, a do woka dodajemy fasolkę i smażymy cały czas mieszając przez około 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy imbir, czosnek i sezam i smażymy jeszcze przez parę minut.
- Dodajemy usmażone wcześniej mięso, koperek i sos rybny. Mieszamy i smażymy przez minutę/dwie.
- Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Pyszne i szybkie. Czego chciec wiecej? Zdjecia swietne.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie. Składniki nie są kosmiczne - zatem wypróbuję na pewno! Dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuń