poniedziałek, 16 lipca 2012

Porzeczkowe brownie

Klasyczne, czekoladowe brownie (a więc ciężkie, bardzo czekoladowe i mokre ciasto) z porzeczkowym akcentem. Błyskawiczne do przygotowania, bez użycia miksera. Myślę, że miłośnicy nie za słodkich, odrobinę cierpkich smaków pokochają je od pierwszego kęsa :).

Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm)
Przepis na brownie pochodzi ze strony BBC Good Food, zmodyfikowałam go odrobinę i dodałam porzeczki.
  • 1 szklanka obranych, umytych czerwonych porzeczek
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g mąki
  • 150 g brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)
  • 125 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu (można pominąć)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Wykonanie:
  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. W garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło, cukier, czekoladę i miód. Staramy się nie podgrzewać za mocno. Studzimy.
  3. W misce rozbijamy jajka widelcem lub trzepaczką, dodajemy przesianą mąkę, proszek i kakao. 
  4. Do miski dodajemy masę czekoladowo-maślaną i delikatnie mieszamy.
  5. Masę wylewamy do formy, na wierzchu rozsypujemy porzeczki.
  6. Pieczemy 20-30 minut.
  7. Po upieczeniu dokładnie studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. mniammmmm już sobie wyobrażam ten smak! słodkie ciasto i kwaskowe owoce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny pomysł! Upiekę sobie takie, upiekę!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...