Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm)
Przepis na brownie pochodzi ze strony BBC Good Food, zmodyfikowałam go odrobinę i dodałam porzeczki.
- 1 szklanka obranych, umytych czerwonych porzeczek
- 100 g miękkiego masła
- 100 g mąki
- 150 g brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)
- 125 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu (można pominąć)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło, cukier, czekoladę i miód. Staramy się nie podgrzewać za mocno. Studzimy.
- W misce rozbijamy jajka widelcem lub trzepaczką, dodajemy przesianą mąkę, proszek i kakao.
- Do miski dodajemy masę czekoladowo-maślaną i delikatnie mieszamy.
- Masę wylewamy do formy, na wierzchu rozsypujemy porzeczki.
- Pieczemy 20-30 minut.
- Po upieczeniu dokładnie studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Smacznego!
mniammmmm już sobie wyobrażam ten smak! słodkie ciasto i kwaskowe owoce!
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł! Upiekę sobie takie, upiekę!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Daj znać jak wyszło :)
Usuńsłodko kwaśne! tak :)
OdpowiedzUsuńTakiego brownie z porzeczkami jeszcze nigdy nie miałem okazji jeść i zastanawia mnie ten smak. W sumie jak pojawią się porzeczki to oczywiście będę musiał spróbować. Ja chętnie wykonuję ciasto czekoladowe z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i jak do tej pory wszystko mi się udaje jak to sobie założyłem.
OdpowiedzUsuń