Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle z dodatkiem szpinaku i pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 3 bardzo dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów
- bardzo dobrej jakości oliwa
- twardy żółty ser do starcia
- sól, pieprz, suszona papryczka chili do smaku
Wykonanie:
- Paprykę i cukinię myjemy, paprykę wydrążamy. Warzywa kroimy w paski. Obficie smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy i grillujemy na bardzo rozgrzanym grillu lub na blaszce wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i włączamy opcję grill.
- Pieczemy/grillujemy do miękkości.
- Jeżeli używamy świeżych pomidorów zalewamy je wrzątkiem, po 3 minutach schładzamy pod zimną wodą, usuwamy szypułki i obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie BEZ dodatku oliwy czy oleju (dzięki temu oliwa i warzywa ładnie przykleją się do makaronu), odcedzamy.
- Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Grillowane warzywa wraz z oliwą z grillowania i dodatkowymi kilkoma łyżkami oliwy podsmażamy krótko na patelni z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, dodajemy pomidory i po chwili makaron, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryczkami, dokładnie mieszamy.
- Przed podaniem posypujemy żółtym serem.
Smacznego!
Też lubię takie proste, smaczne potrawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z grillowanymi lub pieczonymi warzywami, szczególnie o tej porze roku:) A na punkcie tego szpinakowo-pomidorowego mam takiego bzika, że smakuje mi nawet samiusieńki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń