Składniki: (na ok 200 ml sosu):
Przepis na bazie przepisu z Magazynu Everyday Food (July/August 2012).
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka jeżyn
- 1 łyżka octu winnego czerwonego (aceto roso)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sól i pieprz do smaku (najlepiej swieżo mielone)
Wykonanie:
- Jeżyny myjemy, cebulę obieramy ze skóry i kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło i delikatnie dusimy cebulkę aż będzie miękka.
- Dodajemy jeżyny, ocet winny i cukier trzcinowy i smażymy cały czas mieszając około 10 minut (część jeżyn ma się rozpaść, a część pozostać w całości).
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Bardzo fajny pomysł na połączenie!! tylko skąd ja wezmę jeżyny ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak nie z działkowego krzaczka to może na targu będą?
UsuńTrudno mi wyobrazić sobie połączenie jeżyn z cebulą, ale wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCebula daje odrobinę charakterystycznej ostrości, ale jest też lekko karmelizowana przez cukier brązowy plus winny smak octu. Całość to na pewno bogaty, ciekawy smak, trzeba wypróbować na swoich kubkach smakowych :)
Usuńpołączenie owoców i warzyw zawsze mnie intryguje
OdpowiedzUsuńMi sporo czasu zajęło zanim się do takiego połączenia przekonałam, bo to jednak specyficzne smaki, ale warto poeksperymentować :)
UsuńWpadłam w wir przetworów i tak się zastanawiam czy udałoby się przechowac ten (to?) chutney kilka miesięcy? Po pasteryzacji oczywiście:)
OdpowiedzUsuńJak myślisz/myślicie?
też się nad tym zastanawiałam, ale nie umiem odpowiedzieć...Myślę że trzeba po prostu spróbować? Nie mam doświadczenia w pasteryzacji niestety :( Wszystko przede mną :)
Usuńmniam
OdpowiedzUsuń