Nasza podróż do Sycylii zaowocowała wieloma nowymi smakami i pomysłami kulinarnymi. Od czasu do czasu podzielę się z Wami tymi najciekawszymi. Zaczynam od mleka migdałowego, a to za sprawą Olgi Smile, która na fanpage'u gdzie toczyła się dyskusja o mlekach roślinnych podpowiedziała mi, jak przygotować jego domową odmianę.
Mleko migdałowe to popularny napój w sycylijskim miasteczku Noto, gdzie latem na jego wzgórzach odbywają się zbiory słynnych odmian migdałów: romana, pizzuta d'Avola i fascionello. Zresztą migdały to popularny składnik wielu słodyczy produkowanych na całej wyspie, ze słynnymi frutta martorana, czyli owocami z marcepanu na czele.
Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Poza jego walorami smakowymi (jest kremowe, wyraźnie czuć smak migdałów, świetnie pasuje do kawy, kakao czy owsianki) to zdrowsza alternatywa dla mleka. Zawiera więcej wapnia, a także witaminy B i E, potas, selen i żelazo. Więcej o mleku migdałowym możecie przeczytać na stronie Olgi, której bardzo dziękuję za przepis.
Składniki (na około 3/4 litra mleka):- szklanka zblanszowanych migdałów w całości
- 4 szklanki wody mineralnej
- 3 łyżki syropu z agawy
Wykonanie:
- Migdały zalewamy 3 szklankami wody i zostawiamy na noc.
- Następnego dnia dodajemy syrop z agawy i całość blendujemy.
- Zmiksowany napój przelewamy przez sito wyłożone gazą.
- Do płynu dodajemy szklankę wody. Masę migdałową odkładamy (mam pomysł na ciastka z jej wykorzystaniem, na stronie Olgi znajdziecie też parę pomysłów jak ją wykorzystać).
- Mleko należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńWczoraj na nie spoglądałam, a tu proszę! Przy najbliższej wolnej chwili na pewno zrobię. Kusi mnie jeszcze to z nerkowców :)
OdpowiedzUsuńto chyba jakieś czary ;)!! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń