Składniki (na okrągłą formę do tarty o średnicy spodu 24 cm):
Przepis na bazie tego.
- 225 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 50 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- kaszka manna do posypania blaszki
- papier do pieczenia i ceramiczne kulki/ziarna fasoli/małe ceramiczne foremki do obciążenia ciasta
na kruszonkę:
- 70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 70 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 70 g mąki pszennej orkiszowej
- 50 g cukru brązowego
na nadzienie:
- 2-3 średniej wielkości jabłek odmiana szara reneta
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- W dużej misce zagniatamy szybko wszystkie składniki na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszką manną.
- Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i chwilę smażymy. Gdy zacznie tworzyć się karmel dodajemy jabłka i dusimy około 5-7 minut, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy cynamon. Odlewamy powstały sok.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozrabiamy palcami aż powstanie kruszonka.
- Blaszkę wylepiamy ciastem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wybranym rodzajem obciążenia i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut lub aż do przyrumienienia.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka (starając się odcisnąć cały sok) i kruszonkę. Pieczemy aż kruszonka będzie rumiana i chrupiąca, około 30-45 minut.
- Chwilę czekamy i od razu podajemy. Możemy też gotową szarlotkę podgrzać ponownie tuż przed podaniem. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :)
Smacznego!
Znalazłam przepis parę dni temu, zaraz po tym, jak mój niejedzący pszenicy syn stanowczo zażądał szarlotki:). Upiekłam i zakochaliśmy się wszyscy, a ciasto nie zdążyło nawet ostygnąć, a już go nie było.
OdpowiedzUsuńWłaśnie znowu zabieram się za pieczenie:)
Bardzo się cieszę, mój synek też bardzo lubi razowe ciasto w każdej postaci :) Polecam się na przyszłość!
Usuń