Składniki: (na 6 porcji)
krem:
- 1/2 średniej wielkości dyni
- 1 por
- 2-3 litry (to zależy czy chcemy bardziej gęstą czy rzadszą zupę) wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 ziemniaki
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz, świeży tarty imbir, gałka muszkatołowa, sos sojowy do smaku
śmietana kremówka do podania
chleb: (przepis pochodzi z książki Sophie Dahl Na każdą porę)
- 400 g (3 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej grubomielonej (lub zwykłej pszennej lub orkiszowej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 350 ml (1 i 1/3 szklanki) maślanki
Wykonanie:
zupa:
- Zaczynamy od obrania dyni ze skóry i usunięcia pestek. Miąższ kroimy w niewielką kostkę.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do wywaru.
- Pora myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy dynię i pora przez około 15 minut (aż dynia zmięknie) mieszając od czasu do czasu i uważając aby nie przypalić pora (ogień musi być mały).
- Podduszoną dynię i pora wraz z masłem dodajemy do wywaru i gotujemy około 30 minut bez przykrycia.
- Ugotowaną zupę miksujemy na krem, dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy.
- Przed podaniem dodajemy śmietanę słodką (18/30/36 procent).
chleb:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu).
- W misce mieszamy wszystkie składniki poza maślanką. Robimy wgłębienie i wlewamy maślankę.
- Zagniatamy ciasto aż powstanie miękka i elastyczna kula.
- Na stolnicy podsypanej mąką wyrabiamy ciasto jeszcze chwilę (nie za długo) i formujemy bochenek.
- Blaszkę podsypujemy mąką, układamy chleb i na środku robimy nacięcie w kształcie krzyża.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut.
- Podajemy jeszcze ciepły wraz z zupą.
Smacznego!
Przepyszny zestaw! ;)
OdpowiedzUsuń