Składniki: (na 4 porcje)
Przepis pochodzi z książki Soups. Over 200 of the best recipes wydawnictwa hamlyn. Zmodyfikowałam go.
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchewka, posiekana w grube plasterki
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 średniej wielkości bakłażany, obrane i posiekane
- 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku upieczonego w piekarniku
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)
- 2 łyżki sosu Worcester
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, marchew, seler naciowy i bakłażany. Dusimy na małym ogniu pod przykrywką przez 15-18 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Przekładamy całość do garnka, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy pieczony czosnek przeciśnięty przez praskę i całość miksujemy.
- Doprawiamy śmietaną, sosem, solą i pieprzem. Dodajemy bazylię i parmezan i podgrzewamy mieszając (zupy już nie gotujemy). Od razu podajemy.
Smacznego!
wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń