niedziela, 10 lutego 2013

Czekoladowy obłoczek na Walentynki

Nawet jeżeli nie obchodzicie Walentynek (tak jak ja ) to i tak warto pokusić się na przygotowanie tego ciasta. Wszak nie trzeba specjalnego święta by uraczyć swoje podniebienie pysznym, intensywnie czekoladowym, wilgotnym i nie za słodkim ciastem z bitą śmietaną.


Składniki (przepis  Nigelli z książki Nigella bites):
  • 250 (2 i pół tabliczki) gramów ciemnej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 125 gramów miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 175 gramów cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki kakao (do posypania)



Wykonanie:
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy miękkie masło i delikatnie mieszamy.
  2. W misce ubijamy 2 żółtka i 4 jajka z dodatkiem 75 gramów cukru pudru aż do powstania jasnej, puszystej masy. Delikatnie dodajemy do masy rozpuszczoną czekoladę i masło.
  3. W drugiej misce ubijamy 2 białka, gdy zaczną być białe dodajemy 100 gramów cukru pudru i ubijamy aż do uzyskania błyszczącej, lekko płynnej masy (nie chcemy mieć sztywnych białek więc trzeba w odpowiednim momencie przestać ubijać).
  4. Foremkę (użyłam formy w kształcie serca z IKEI, można zastąpić okrągłą formą o średnicy 23 cm) smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  5. Do masy dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Całość przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż ciasto popęka i zapadnie się (nie przejmujemy się tym).
  6. Ciasto studzimy w foremce, dopiero zimne wyciągamy z formy.
  7. Przed podaniem smarujemy ubitą śmietaną i posypujemy kakao.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda, idealny dla ukochanej osoby :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...aż się obśliniłam, tak smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...