Składniki (przepis Nigelli z książki Nigella bites):
- 250 (2 i pół tabliczki) gramów ciemnej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- 125 gramów miękkiego masła
- 6 jajek
- 175 gramów cukru pudru
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki kakao (do posypania)
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy miękkie masło i delikatnie mieszamy.
- W misce ubijamy 2 żółtka i 4 jajka z dodatkiem 75 gramów cukru pudru aż do powstania jasnej, puszystej masy. Delikatnie dodajemy do masy rozpuszczoną czekoladę i masło.
- W drugiej misce ubijamy 2 białka, gdy zaczną być białe dodajemy 100 gramów cukru pudru i ubijamy aż do uzyskania błyszczącej, lekko płynnej masy (nie chcemy mieć sztywnych białek więc trzeba w odpowiednim momencie przestać ubijać).
- Foremkę (użyłam formy w kształcie serca z IKEI, można zastąpić okrągłą formą o średnicy 23 cm) smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Do masy dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Całość przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż ciasto popęka i zapadnie się (nie przejmujemy się tym).
- Ciasto studzimy w foremce, dopiero zimne wyciągamy z formy.
- Przed podaniem smarujemy ubitą śmietaną i posypujemy kakao.
Smacznego!
Wygląd obłędny :) Daj spróbować :>
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda, idealny dla ukochanej osoby :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń...aż się obśliniłam, tak smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuń