Jest kilka wersji bułeczek, pojawiają się też różne dodatki takie jak czekolada czy toffee. Przepis który wykorzystałam pochodzi ze tej strony.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki (425 g) mąki
- 2 łyżeczki (6 g) drożdży instant
- 1/4 szklanki (45 g) cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego (utarte w moździerzu)
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki (120 g) rodzynek
- 1 szklanka (200 ml) ciepłego mleka
- 2 łyżki (35 g) rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Pasta do krzyża:
- 1/2 szklanki (75 g) mąki pszennej
- 1/3 szklanki (80 ml) wody
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Glazura
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- W misce mieszamy mleko z 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone masło.
- W drugiej dużej misce mieszamy mąkę z pozostałym cukrem, przyprawami i solą. Dodajemy mleko z masłem i drożdżami i jajko i całość wyrabiamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie błyszczące i klejące. Na końcu dodajemy rodzynki.
- Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy godzinę-2 aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią aby uwolnić powietrze i dzielimy je na 12 porcji.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z każdej porcji formujemy kulkę i układamy je z 1 cm odstępami.
- Odstawiamy bułki przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut, aby wyrosły.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Przygotowujemy pastę do robienia krzyża: mąkę mieszamy z wodą aż powstanie ciasto. dzielimy je na 2 części i z każdej rolujemy cieniutki pasek.
- Na wyrośniętych bułkach układamy paski tak aby utworzyły krzyżyki.
- Bułki wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy glazurę: w garnku podgrzewamy wodę i dodajemy cukier. Całość gotujemy przez 5 minut.
- Bułki zaraz po wyjęciu z piekarnika smarujemy glazurą i czekamy 10 minut aż glazura się wchłonie.
Smacznego!
pysznie wyglądają bułeczki:)
OdpowiedzUsuń