wtorek, 19 marca 2013

Tiramisu

Klasyczny włoski deser: biszkopty nasączone kawą i likierem przełożone kremem z serka mascarpone, śmietany i żółtek. Całość posypana kakao - nie za słodkie, nie za gorzkie tylko w sam raz :)


Składniki: 

  • 200 g  podłużnych biszkoptów typu ladyfingers
  • 3/4 szklanki kawy z 5 łyżeczek ostudzonej
  • 5 łyżek likieru Amaretto
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • niecała szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 250 g (jedno opakowanie) serka mascarpone
  • 4 łyżki kakao
  • głęboka okrągła lub kwadratowa forma (szklana lub ceramiczna)
Wykonanie:
  1. Jajka myjemy w gorącej wodzie. Oddzielamy żółtka i ucieramy je mikserem w metalowej misce na gładką masę. Przygotowujemy kąpiel wodną: w dużym garnku gotujemy wodę, kładziemy nad nim miskę z żółtkami (tak żeby nie dotykała dna) i ubijamy dalej żółtka różdżką przez 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmujemy miskę znad wody i dalej ubijamy mikserem kolejne 3-4 minuty (masa powinna stać się biała).
  2. W drugiej misce ubijamy śmietanę przez około 3-4 minuty aż będzie sztywna (nie za długo bo zrobi nam się masło). Dodajemy ubitą śmietanę i serek mascarpone do masy z żółtek.
  3. Do kawy dodajemy likier. W tej mieszance delikatnie maczamy biszkopty z obu stron (dosłownie na sekundę, najlepiej cały czas trzymając je w ręku, bo inaczej nam rozmokną i rozpadną się) i układamy je na dnie naczynia. Całość polewamy 1/3 masy i posypujemy kakao. Na to układamy kolejną porcję nasączonych biszkoptów, znowu polewamy masą i posypujemy kakao. I układamy ostatnią warstwę biszkoptów, na to ostatnia porcja masy i kakao.
  4. Deser musi schładzać się minimum kilka godzin lodówce.
Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...