Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka ciecierzycy, namoczonej przez noc w 3 szklankach wody
- 5-6 pomidorów bardzo dojrzałych lub pomidory z puszki
- pół szklanki pomidorowej passaty
- 1 cebula (użyłam szalotki)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 liście laurowy
- 3 ziela angielskie
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka miodu
- kilka kropli octu balsamicznego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Namoczoną ciecierzycę gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez 30-40 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odcedzamy.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą, usuwamy gniazdo i obieramy ze skóry. Usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulkę siekamy bardzo drobno, na zimną patelnię wylewamy oliwę, od razu dodajemy czosnek, cebulkę, dwa rodzaje papryki, sól i pieprz i całość delikatnie podsmażamy (uważamy, żeby nie spalić czosnku bo będzie gorzki).
- Dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i miód i całość delikatnie dusimy przez 2-3 minuty.
- Przekładamy do garnka, dodajemy ugotowaną ciecierzycę i passatę i chwilę dusimy razem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.
Smacznego!
Oj, bardzo lubie ciecierzyce, w kazdym smakowym wcieleniu :) Zapamietuje przepis
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł, uwielbiam ciecierzycę w dodatku z pomidorami :)
OdpowiedzUsuń