Składniki: (na takie naczynie o wymiarach 26x26 cm)
uwaga, ciasto potrzebuje kilkunastu godzin w lodówce. Jeżeli posiadacie większą blaszkę można podwoić składniki na masę śmietanową (śmietana, mleko, cukier, żelatyna).
- 500 ml śmietanki 36%
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie żelatyny (na 1 l płynu)
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 700 ml wody
- 1 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
- Mleko gotujemy, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.
- Śmietankę delikatnie ubijamy z cukrem (nie na sztywno, tylko do spienienia) dodajemy mleko z żelatyną.
- Do naczynia (uwaga, musi być szczelne, dwuczęściowe tortownice z odpinanym dnem odpadają) wylewamy część śmietanową i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody (celowo mniej wody niż na opakowaniu), dokładnie mieszamy, po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
- Na ściętej części śmietanowej układamy truskawki i wylewamy lekko ścinającą się galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 5-6 godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
To ciasto najbardziej kojarzy mi się z latem bo jest takie lekkie. Jednak ja jeszcze bardzo sobie cenię przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie tak naprawdę mąka jest przecież głównym składnikiem wielu dań.
OdpowiedzUsuń