Składniki (na 2 bakłażany średniej wielkości):
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (użyłam z łopatki)
- 5-6 bardzo dojrzałych świeżych pomidorów lub 1 kartonik pomidorów z przecierem
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di Bufala, można zastąpić mozzarellą z mleka krowiego)
- mielona słodka papryka, sól, pieprz, estragon
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
Wykonanie:
- Bakłażany nakłuwamy widelcem, przekrawamy na pół, wydrążamy środek i posypujemy solą, odstawiamy na pół godziny.
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Usunięty miąższ bakłażana kroimy w kostkę. Jeżeli używamy świeżych pomidorów to sparzmy je wrzątkiem i usuńmy skórkę i miąższ a potem posiekajmy je w kostkę.
- Na zimną patelnię wylewamy oliwę, dodajemy czosnek i rozgrzewamy. Po rozgrzaniu dodajemy cebulę i bakłażana i całość smażymy do lekkiego zeszklenia cebuli. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Na końcu dodajemy pomidory, sól i inne przyprawy i dusimy przez około 10 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Wydrążone bakłażany opłukujemy pod wodą i faszerujemy mięsem. Pieczemy około 20 minut.
- Mozzarellę odsączamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podpieczone bakłażany posypujemy mozzarellą i pieczemy jeszcze przez 10 minut z włączoną opcją grill tak by ser się przyrumienił.
- Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
Kojarza mi sie z Grecja i wakacjami, a to zdecydowanie pozytywne skojarzenie!
OdpowiedzUsuń