Składniki (na dwie duże okrągłe pizze):
- ciasto na pizzę wg tego przepisu
- pęczek zielonych szparagów
- 1 czerwona cebula
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 kulka mozzarelli
- oregano
- oliwa z oliwek
na sos:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
- Jeżeli pieczemy pizzę na kamieniu wstawiamy go do zimnego piekarnika i rozgrzewamy przez pół godziny (temperatura ustawiona na maksa). Jeżeli pieczemy na blaszce rozgrzewamy pusty piekarnik.
- Szparagi przełamujemy na pół (złamią się w odpowiednim miejscu), gotujemy wodę w garnku i wrzucamy główki na 2-3 minuty do wrzątku (drugą część szparagów można wykorzystać do zupy). Po tym czasie odcedzamy.
- Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry, smarujemy oliwą z obu stron i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
- Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Przygotowujemy sos: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy powoli mleko a potem śmietankę. Gotujemy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą i gałką.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą delikatnie ugniatamy, wyrabiamy rękoma i rozpłaszczamy tak aby nabrało odpowiedniego kształtu (naszego kamienia lub blaszki). Można też rozwałkować je wałkiem.
- Ciasto przenosimy na nagrzany kamień lub blaszkę wysmarowaną oliwą.
- Na ciasto wylewamy delikatnie sos (1/2, reszta do wykorzystania przy drugiej pizzy), na to układamy połowę wszystkich składników: cebulę, plastry cukinii i szparagi. Całość posypujemy mozzarellą i oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, aż boki będą zarumienione a ser roztopiony.
- Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo i pieczemy drugą pizzę.
Smacznego!
bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńOOO, u mnie też pizza ze szparagami, dopiero co zjedzona:) Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuń