Składniki (na okrągłą formę do tarty o średnicy spodu 24 cm):
kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki kakao
- szczypta soli
- 3 żółtka
masa:
- 3 tabliczki czekolady
- 1 opakowanie serka mascarpone
- do udekorowania: maliny i kakao
Wykonanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i sól. Dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy masłem, wylepiamy schłodzonym kruchym ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy i trochę studzimy.
- W drugiej misce ubijamy mikserem serek przez 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy czekoladę, studzimy i chowamy do lodówki na 30 minut.
- Spód tarty pieczemy około 20 minut, studzimy.
- Na zimny spód wykładamy masę, na wierzch układamy maliny i schładzamy w lodówce minimum 2-3 godziny.
- Przed podaniem można posypać delikatnie kakao.
I u mnie dziś też połączenie malin z białą czekoladą..pyszny duet :)
OdpowiedzUsuńKakaowy spód, krem z białą czekoladą i maliny, naprawdę można się uzależnić...
OdpowiedzUsuńBajka ! Poproszę taki spory kawał do kawy :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, letnia tarta... Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńnie brakuje czegoś w składnikach do ciasta? przecież to ciasto się nie ma czym "zakleić". Nie pomyliła się pani?
OdpowiedzUsuńTarta to bardzo fajny, szybki i uniwersalny deser. Każdy może ją zrobić według swoich upodobań i dodać różne składniki. Wiele problemów na tarty znajdziecie na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Ja już wiele tych przepisów zrobiłam i pokochałam! Polecam:)
OdpowiedzUsuń