wtorek, 26 lipca 2011
Uszka z wiśniami
Skoro sezon na wiśnie, nie może zabraknąć pierogów z wiśniami. Tym razem postanowiłam trochę zmienić ich formę i każdą wiśnię zamknęłam w coś na kształt malutkich uszek. Mój przepis na ciasto na pierogi nigdy mnie nie zawodzi, więc uszka wyszły miękkie, delikatne i cudownie kwaskowate, a przez to, że są takie malutkie, zajadanie się nimi było jeszcze przyjemniejsze.
niedziela, 24 lipca 2011
Makaron w sosie śmietanowo-kurkowym
Są takie dni kiedy lubię w kuchni spędzać godziny, gotując i odpoczywając jednocześnie. Niestraszne mi wtedy pierogi, pizze, musaki i inne czasochłonne dania. Są jednak takie dni, kiedy mogę w kuchni spędzić maksymalnie 15 minut. Czy to znaczy, że mam sobie odmawiać pysznego dania? Pewnie że nie. Wtedy niezastąpione okazują się makarony. Sezon na kurki w pełni, więc polecam to kremowe, aksamitne danie, które urzeka nie tylko smakiem, ale i prostotą i szybkością przyrządzenia :)
czwartek, 21 lipca 2011
Karkówka na patyku czyli szaszłyki wieprzowe z boczkiem
Mięso jest kruche, soczyste i pachnące. Grillować oczywiście najlepiej na świeżym powietrzu, ja jednak z braku takiej możliwości wykorzystałam żeliwną patelnię grillową. Szaszłyki jedliśmy w towarzystwie ratatouille, czyli po prostu gulaszu warzywnego i bagietki. Pomysł na szybciutki i aromatyczny obiad, trzeba tylko pamiętać, żeby mięso zamarynować odpowiednio wcześniej.
niedziela, 17 lipca 2011
Drożdżowe misie z serem i wiśniami
Na ich widok uśmiechnie się nie tylko każde dziecko, ale i niejeden dorosły. Moje misie wyszły trochę dziwne (bo są moje) i jestem pewna, że Wasze będą piękniejsze. Ale co najważniejsze, misie są pysznie puszyste i słodkie, a twaróg i lekko kwaskowe wiśnie nadają drożdżówce więcej charakteru i wyrazu.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe no i są w sam raz do zabrania na piknik.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe no i są w sam raz do zabrania na piknik.
wtorek, 12 lipca 2011
Miodowy kurczak w marynacie na bazie sosu tamari
Kurczak w marynacie na bazie sosu sojowego tamari z dodatkiem imbiru i kolendry ma ciekawy, orientalny smak, ale przy tym na tyle łagodny, że jest to propozycja także dla dzieci i miłośników bardziej swojskich smaków. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, a potem pozostanie nam tylko poczekać niecałą godzinę, aż wszystko się upiecze. Razem z lekką sałatką z dodatkiem awokado i dzikim ryżem kurczak tworzy obiad w sam raz na lipcowe dni.
Przepis pochodzi ze strony GoodFood.
Przepis pochodzi ze strony GoodFood.
czwartek, 7 lipca 2011
Krem ze świeżych pomidorów z bazylią i kluseczkami
Kiedy pomidory nareszcie pachną pomidorami i kuszą swoim miąższem, który dojrzewał w pełni słońca, to nie widzę powodów, by odmówić sobie kremu ze świeżych pomidorów.
Przy tej zupie zwykła pomidorówka po prostu nie ma szans. Gęsty, intensywnie czerwony, pachnący latem krem z dodatkiem bazylii (bo to przecież para idealna) i delikatnymi kluseczkami jajecznymi.
Pysznie, świeżo i zdrowo.
Przy tej zupie zwykła pomidorówka po prostu nie ma szans. Gęsty, intensywnie czerwony, pachnący latem krem z dodatkiem bazylii (bo to przecież para idealna) i delikatnymi kluseczkami jajecznymi.
Pysznie, świeżo i zdrowo.
niedziela, 3 lipca 2011
Owsiane batoniki malinowo-migdałowe
Lekko kwaskowe, chrupiące batoniki na bazie owsianki. Z lekko zarumienionym wierzchem, z dodatkiem migdałów. Przygotowałam je jako mini prezent, które można zabrać po zakończonej imprezie. Doskonale sprawdzą się także jako zdrowa przekąska, do przygotowania wspólnie z dziećmi. Jestem pewna, że małe rączki pokochają ugniatanie wszystkich składników w misce. Gotowe batoniki można przechowywać 2-3 dni.
Przepis pochodzi ze strony GoodFood, przetłumaczyłam go i zmodyfikowałam.
Przepis pochodzi ze strony GoodFood, przetłumaczyłam go i zmodyfikowałam.