Żurawinowy pląs* czyli słodziutkie, ciągnące się w środku bezy, kwaskowaty sos żurawinowy i lekka jak piórko bita śmietana...Oj ten deser kusi :)
Składniki (na 2 porcje):
- 8 małych bezów (do pokruszenia, mogą być kupne, ale przepis na bezę i wskazówki na temat pieczenia znajdziecie tutaj. Zamiast krążków wystarczy wyciskać z rękawa cukierniczego małe beziki)
- 1/2 szklanki żurawiny
- 5 łyżek brązowego cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru do ubicia śmietany
- woda
Wykonanie:
- Jeżeli samodzielnie pieczemy bezy, zanim zaczniemy robić deser, muszą być dobrze ostudzone.
- Najpierw przygotowujemy sos żurawinowy: żurawiny myjemy, zalewamy do 2/3 wysokości wodą i gotujemy pod przykryciem (żeby nie ochlapać całej kuchni) aż żurawina popęka i puści sok.
- Potem dodajemy brązowy cukier i gotujemy około 5-7 minut, mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Warto spróbować czy sos nie jest za kwaśny. W takim wypadku należy dodać jeszcze trochę wody i cukru i gotować aż do ponownego zgęstnienia. Sos studzimy.
- Bezy kruszymy na mniejsze kawałki.
- W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie bardzo gęsta (nie ubijamy za długo).
- W pucharku lub szklanej miseczce układamy po kolei pokruszone bezy, bitą śmietanę, sos żurawinowy i tak dalej aż do wyczerpania składników lub miejsca w pucharku :)
- Od razu podajemy.
Smacznego!
*Żurawinowy pląs to jedna z nazw zaproponowana przez Lenę na fanpage'u. Inne Wasze pomysły to m.in. Żurawinowe zauroczenie, Rubinowa rozkosz, Wulkan miłości, Pocałunek Panny Młodej i Balladyna :) Za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję!
Oj kusisz bardzo....i ta piękna żurawinka...
OdpowiedzUsuńPrzepyszny deser. Juz wyobrazam sobie te wszyskie smaki...mmm...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ta żurawinowa nazwa niezwykle mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńNazwa rownie udana jak sam deser :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie podane
OdpowiedzUsuńWspaniała nazwa, genialne składniki i jeszcze te zdjęcia...nic więcej nie potrzeba do szczęścia ;)
OdpowiedzUsuńMi po takich komentarzach też nic więcej do szczęścia nie trzeba. Strasznie fajnie ze Wam się podoba :)
OdpowiedzUsuńmotyla noga! niestety w chwili obecnej nie mam brązowego cukru, a miałam taką ochotę by to zrobić. ;x nie da się czymś zastąpić tego cukru? tak samo przy czekoladowym cieście Gordon'a Rymsay'a, chciałam zrobić niespodziankę dla rodziców i niestety nie mogę. :<
OdpowiedzUsuńps: świetne przepisy! pozdrawiam serdecznie K.
Dzięki za miłe słowa! Cukier brązowy możesz zastąpić zwykłym cukrem, powinno być ok i powodzenia w przygotowywaniu niespodzianki :)
Usuń