Idealnie na dwa kęsy :). Na całość składają się: kruche ciasto na spodzie, jabłka z dodatkiem cynamonu i kruszonka wzbogacona płatkami migdałowymi. Można podawać na ciepło, z gałką lodów waniliowych na czubku każdej szarlotki, ale na zimno smakują równie wybornie.
środa, 29 lutego 2012
sobota, 25 lutego 2012
Bezy kawowe
Lekkie jak piórko, z odrobinę wilgotnym, ciągnącym się środkiem, o delikatnym smaku i aromacie kawy. Przepis na bezę identyczny jak w torcie bezowym, z tym że do masy zamiast soku z cytryny dodałam dwie łyżki kawy rozpuszczalnej.
poniedziałek, 20 lutego 2012
Kremowa zupa cebulowa
Delikatna, rozgrzewająca, o kremowym smaku wzbogaconym serkiem topionym, w sam raz na zimowy obiad. Doskonale smakuje z grzankami, można też zapiec ją w piekarniku z tartym serem.
środa, 15 lutego 2012
Ciasteczka maślano-cytrynowe
Błyskawiczne w przygotowaniu, chociaż ciasto musi poleżeć około 2 godzin w lodówce. Doskonale się przechowują, w blaszanej puszcze zachowają świeżość nawet przez kilka tygodni. Mocno maślane, kruche, z delikatną nutą cytryny. Najlepiej smakują z popołudniową herbatką :) Przepis pochodzi od Jamiego Olivera, lekko go zmodyfikowałam.
poniedziałek, 6 lutego 2012
Para rączek do pomocy
Kochani, od 31 stycznia do ekipy Gotuję... dołączył mały pomocnik, mój synek :) Zanim na dobre zaczniemy razem gotować, przez jakiś czas na blogu nie będą pojawiać się nowe przepisy. Mam nadzieję że zrozumiecie i że o nas nie zapomnicie. Wracamy za chwilę z podwójnymi siłami!
A tymczasem zapraszam Was do korzystania z dostępnych już przepisów i odsyłam do zaprzyjaźnionego bloga Pobite Gary na zimową brukselkę.