Proste, kilku-składnikowe przepisy mają to do siebie, że o efekcie końcowym często decydują detale.
Dlatego w tym przypadku nie warto stosować zamienników (Golden syrup można często dostać w sklepach typu Kuchnie świata) i dobrze jest precyzyjnie odmierzyć składniki. Przygotowując ten przepis opierałam się na artykule How to cook a perfect flapjack.
Składniki:
- 1,5 kostki masła (300 g)
- 75 g brązowego cukru demerara
- 6 łyżek Golden Syrup -użyłam takiego
- 450 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1/4 szklanki rodzynek (mój dodatek, można pominąć)
- 1/4 szklanki sezamu (mój dodatek, można pominąć)
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Na patelni rozpuszczamy masło, cukier i Golden Syrupu.
- W misce mieszamy płatki, rodzynki i sezam, zalewamy płynną masą. Mieszamy do połączenia składników.
- Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równo masę.
- Pieczemy 25 minut jeżeli chcemy bardziej miękką wersję i 30 minut dla bardziej chrupiącej (uwaga, żeby flapjack nie przyrumienił się za bardzo w piekarniku).
- Wyjmujemy i studzimy. Dopiero kompletnie zimny flapjack nadaje się do krojenia i wyjęcia z blaszki.
Smacznego!
Smakowicie wygląda :) muszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuń