Składniki:
- spód do tarty według tego przepisu
- 4 jajka
- szklanka śmietany słodkiej 36%
- 4 podłużne buraczki
- około 20 gramów twardej rolady koziej (ser musi się dać pokruszyć)
- suszony rozmaryn, sól, gałka muszkatołowa i pieprz do smaku
- Buraczki myjemy, i w skórce gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
- Przygotowujemy spód według przepisu, z tym że tuż przed wyjęciem tarty z piekarnika rozsmarowujemy na niej pozostałe białko czekamy aż się zetnie. Zapobiega to wsiąkaniu masy do ciasta.
- Ugotowane buraczki studzimy, obieramy ze skóry i obieraczką do warzyw kroimy na cienkie pasterki.
- Jajka ubijamy ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką i rozmarynem na białą masę.
- Zaczynając od środka tarty układamy dookoła plasterki buraczków w kształt róży, za każdym razem dodając pomiędzy plasterki trochę pokruszonego sera.
- Wypełniamy tak cały spód podpieczonego ciasta, potem całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż do ścięcia się jajka.
- Od razu podajemy, nadaje się także do podgrzewania.
Smacznego!
Wygląda pięknie! Zapisałam przepis, niedługo taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakować :)
Usuń