Składniki:
opierałam się na tym serniku dekadenckim z Kwestii Smaku.
spód:
- 1 paczka ciasteczek kakaowych z dziurką (użyłam Łakotek)
- pół słoika (5 łyżek) masła orzechowego
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 500 g twarogu na sernik
- 250 g mascarpone
- 250 g serka philadelphia
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 300 g białej czekolady
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany
- 125 g serka philadelphia
- 3 łyżki cukru pudru
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka dokładnie kruszymy (ręką lub malakserem), dodajemy masło orzechowe i masło, mieszamy. Wyjdzie nam dosyć kleista paćka, nie przejmujemy się tym.
- Blaszkę (piekłam w kwadracie 20x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wylewamy masę. Wkładamy do lodówki na 30 min.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W dużej misce mikserem na małych obrotach mieszamy twaróg, serek, mascarpone i mąkę. Cały czas mieszając dodajemy mleko skondensowane.
- Po kolei wbijamy po jednym jajku dalej mieszając na małych obrotach.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy na końcu do masy serowej.
- Masę wykładamy na schłodzony spód i pieczemy 15 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy dalej 90 minut.
- Śmietanę, serek i cukier mieszamy w miseczce. 15 minut przed końcem pieczenia delikatnie wysuwamy sernik i smarujemy wierzch. Ponownie wsuwamy do piekarnika.
- Po upływie 90 minut wyłączamy piekarnik i delikatnie studzimy ciasto. Najpierw przy zamkniętych drzwiach, po chwili przy uchylonych.
- Przed podaniem można posypać startą gorzką czekoladą.
Prezentuje się bardzo okazale! :)
OdpowiedzUsuńMusi być prawdziwą gratką dla fanów masła orzechowego :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący :) Zwłaszcza to masło orzechowe mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńOj faktycznie widać, że ten sernik zrobiony jest na bogato. Tyle słodkich składników na jeden raz to gwarancja słodkości. Ja jeszcze bardzo cenię sobie różne przepisy z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż wiem, że właśnie tam znajdę coś mega czekoladowego.
OdpowiedzUsuń