wtorek, 15 maja 2012

Tarta kajmakowo-czekoladowa

Przepyszna, bogata w smaku tarta z polewami i dodatkiem słodkich i słonych orzechów. Pierwsza warstwa to masa kajmakowa wymieszana z odrobiną słonych orzeszków ziemnych, przykrytych drugą warstwą czyli polewą czekoladową ozdobioną słodkimi orzeszkami ziemnymi w miodzie. Ciasto wymaga trochę czasu i pracy, bo przygotować musimy i spód i dwie polewy, ale osiągnięta dzięki temu idealna, słodko-słona równowaga jest tego warta :)

Składniki (na okrągłą formę do tarty o średnicy spodu 24 cm):
Przygotowując tartę korzystałam z dwóch przepisów: na sernik kajmakowy i na mazurek dekadencki.

kruche ciasto: (identyczne jak w tej tarcie migdałowej)
  • 80 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 25 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 
  • 80 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 
  • 1 jajko
polewa kajmakowa:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub kajmak przyrządzony ze słodzonego mleka skondensowanego w puszce gotowanego 2,5 godziny w wodzie na małym ogniu)
  • łyżka masła
  • 4 łyżki mleka
  • pół szklanki słonych orzeszków ziemnych
polewa czekoladowa:
  • 5 łyżek kakao
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
do ozdoby: pół szklanki orzeszków ziemnych w miodzie
Wykonanie:
  1. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i masło, całość wyrabiamy rękoma aż do powstania drobnej kruszonki. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.
  2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i masę kajmakową, lekko podgrzewamy. Orzeszki drobno siekamy, dodajemy do masy.
  3. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnku podgrzewamy kremówkę z cukrem i kakao cały czas mieszając aż do zagotowania. Dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na około 2 godziny aż lekko zgęstnieje.
  4. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na koło odrobinę większe od blachy. Przenosimy ciasto na wałku na blachę i wyklejamy starannie dno i boki. Uwaga: ciasto może się porwać, nie trzeba się tym przejmować, wystarczy starannie wykleić całą formę i boki. 
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy spód tarty na 10-15 minut, aż się przyrumieni, potem studzimy.
  6. Na zimny spód smarujemy najpierw polewę kajmakową, potem polewę czekoladową. Całość przyozdabiamy orzechami w miodzie. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby polewy trochę stężały.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. mmm! jakież to musiało być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo niegrzeczna tarta. Skusilabym sie na kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak niebieska! Świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ha! też myślałam, że to niebieskie :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no wiem wiem wybaczcie mi tą małą kolorystyczną wpadkę, ale tarta wyszła tak pyszna że po prostu musiałam się z Wami nią podzielić. A zdjęcie nieudane, zgadzam się i biję się w piersi :P, ale poprawię się, obiecuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. A tam nieudane, przyciąga wzrok ;] swoją drogą taka tarta z niebieskim kremem wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ach, nieudane? w którym miejscu! smak jak najbardziej zaspokaja każdą chętkę na słodkie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...