Składniki:
- 1 krążek bezowy upieczony z 1/2 porcji wg tego przepisu
- 1/2 szklanki świeżej żurawiny
- 5 łyżek brązowego cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru do ubicia śmietany
- woda
- 1 duży granat
uwaga: można też wykorzystać kupną konfiturę z żurawiny, nie trzeba przygotowywać jej samodzielnie.
Wykonanie:
- Najpierw przygotowujemy konfiturę z żurawiny: żurawiny myjemy, zalewamy do 2/3 wysokości wodą i gotujemy pod przykryciem (żeby nie ochlapać całej kuchni) aż żurawina popęka i puści sok.
- Potem dodajemy brązowy cukier i gotujemy około 5-7 minut, mieszając co jakiś czas, aż zgęstnieje. Warto spróbować czy konfitura nie jest za kwaśna. W takim wypadku należy dodać jeszcze trochę wody i cukru i gotować aż do ponownego zgęstnienia. Zależy nam żeby konfitura była gęsta, więc jeżeli po przewidzianym czasie całość nadal jest bardzo rzadka należy odparować więcej wody, gotując dłużej bez przykrycia. Konfiturę studzimy.
- Śmietanę ubijamy najpierw na wolnych obrotach przez chwilę aż się mocno spieni, potem zwiększamy obroty i stopniowo dodajemy cukier puder ubijając tak długo aż śmietana mocno zgęstnieje. Uważamy żeby śmietany nie ubijać za długo bo wyjdzie nam masło.
- Granata obieramy (najlepiej ściąć górę i dół, rozkroić w ćwiartki i rękoma wydobyć miąższ)
- Na gotowym krążku bezowym rozsmarowujemy konfiturę z żurawiny, na to kładziemy bitą śmietanę i całość posypujemy granatem. Chłodzimy chwilę w lodówce i podajemy.
- Tort może stać 2-3 dni w lodówce.
Smacznego!
już tyle razy obiecywałam sobie, że zrobię coś podobnego i zawsze mi to umyka.
OdpowiedzUsuńOj, kusisz... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
pyszności :)
OdpowiedzUsuń