Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go (podaję po zmianach).
Składniki (na około 15 sztuk ciasteczek wielkości dłoni):
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (dodałam 3/4 szklanki)
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka otrębów żytnich z żurawiną (użyłam granulowanych)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Wykonanie:
- Masło miksujemy aż będzie puszyste i dodając dwa rodzaj cukru nadal miksujemy przez chwilę.
- Potem dodajemy jajko i miksujemy na gładką masę.
- Do miski dosypujemy pozostałe składniki i łączymy na jednolitą masę (mikserem lub łyżką).
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem układamy ulepione z ciasta kulki. Kulki wielkości orzecha włoskiego rozleją nam się na ciastka wielkości dorosłej dłoni, zostawmy więc między kulkami odpowiednią odległość na blaszce (maksymalnie 5-6 kulek na jednej blaszce).
- Kulki delikatnie spłaszczamy ręką lub łyżką (ale nie za bardzo).
- Pieczemy około 12-15 minut (kontrolujemy czy brzegi ciastek nie przypalają się za bardzo).
- Po wyjęciu z piekarnika nie zdejmujemy od razu ciastek (bo nam się rozsypią), tylko czekamy parę minut aż "stężeją".Dopiero wtedy można przełożyć je do studzenia na kratkę lub drewnianą deskę.
Smacznego!
Bardzo fajne i zdrowe ciacha:)
OdpowiedzUsuń