Wiecie że mam swój ulubiony przepis na ciasto kruche, sprawdzone w wielu przepisach (m.in. tarcie migdałowej i tarcie kajmakowo-czekoladowej), ale tym razem w całości skorzystałam z tego przepisu z Kwestii Smaku, głównie dlatego, żeby móc potem wykorzystać białka do bezy.
Składniki:
spód:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 75 g zimnego masła + do posmarowania formy
- 3 żółtka (białka zachować do bezy)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
nadzienie:
- słoik jabłek prażonych
- 1 pomarańcza
beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Pomarańczę wyparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę, miąższ uwalniamy z błonek. Skórkę dodamy do ciasta, miąższ do jabłek.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, cynamon, skórkę pomarańczową.
- Masło kroimy na drobne kawałeczki, dodajemy do reszty i rozcieramy aż powstanie kruszonka.
- Dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy w kulę.
- Zawijamy ją w folię, wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, formę do tarty (o średnicy 20 cm) smarujemy masłem, zimnym ciastem wygniatamy formę, dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
- W tym czasie ubijamy białka, gdy są już bardzo sztywne dodajemy po łyżeczce cukier i mąkę ziemniaczaną (nie zmniejszajcie ilości cukru bo beza się nie uda).
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka i miąższ pomarańczki, na to ubite białka ładnie formując na górze falkę (przyznaje się, że mi to nigdy nie wychodzi, tak jak na amerykańskich firmach ).
- Pieczemy jeszcze przez 25 minut.
- Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!
Ciekawy pomysł na dodanie pomarańczy, wydaje mi się bardziej apetyczny od gruszki :) Będę musiała kiedyś zrobić taki szarlotkowy eksperyment :)
OdpowiedzUsuńOczywiście kojarzę to za każdym razem fajnie i miło było spędzać czas w kuchni. Tym bardziej, iż mając do dyspozycji takie porady kulinarne jak https://basiazsercem.pl/ można naprawdę upiec niesamowite ciasta. Najbardziej zadowala mnie to, iż wszystkim one smakują, więc nie ma żadnego kłopotu z ich szybkim ugotowaniem.
OdpowiedzUsuń