Ta sałatka to dowód na to, że czasami mniej znaczy więcej. Prosta, błyskawiczna do przygotowania i pyszna. W wersji mini możecie nawet pominąć czarne oliwki, sam kuskus z dużą ilością natki pietruszki i suszonymi pomidorami smakuje wybornie! Warto tylko wybrać wysokiej jakości suszone pomidory w zalewie (najlepiej takie, które nie mają w składzie octu) i całość skropić obficie dobrą oliwą z oliwek.
piątek, 30 marca 2012
wtorek, 27 marca 2012
Zielone tulipany czyli wariacja z quinoą i szpinakiem
Kiedy przygotowywałam moją ostatnią tartę (tak, właśnie tą) zostało mi trochę kruchego ciasta. Wyłożyłam nim parę małych kokilek, upiekłam i zostawiłam "na potem". Takie kruche ciasto może spokojnie postać parę dni, zanim napełnimy je odpowiednim nadzieniem. Tym razem skusiłam się na kompozycję z koziego sera, szpinaku i quinoi. Quinoa ma bardzo dużo wapnia więc dbam o to, żeby teraz spożywać ją szczególnie często (wiadomo, dieta matki karmiącej ma swoje prawa :)). Połączenie szpinaku i tych małych złotych ziarenek zwanych po polsku komosą ryżową wypróbowałam już w tym daniu, ale kruche ciasto wymagało jakiegoś mokrego dodatku, zdecydowałam się więc na kozi ser. Wyszło doprawdy zacnie, a danie zyskało iście wiosenną nazwę :).
czwartek, 22 marca 2012
Klopsiki w sosie pomidorowym
Klasyka trochę "podrasowana" parmezanem. Widziałam w programie Nigelli Lawson jak przygotowywała takie klopsiki z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. W tym wydaniu użyłam mielonego mięsa z indyka, dzięki czemu klopsiki są delikatniejsze. Gotowałam je w sosie pomidorowym (użyłam uniwersalnego sosu potrójnie pomidorowego). To comfort food w czystej postaci, danie które zawsze się udaje i trafia w gusta prawie każdego, do tego wdzięczna baza do podawania na kilka sposobów: z ziemniaczkami, makaronem, zapieczone z mozzarellą...
poniedziałek, 19 marca 2012
Domowa oliwa z oliwek z dodatkami
Oliwa z oliwek z różnego rodzaju dodatkami to świetny pomysł na urozmaicenie jej smaku, a także spore ułatwienie w kuchni. Gdy nie mamy pod ręką czosnku czy świeżych ziół, taka oliwa doda naszym daniom potrzebnego aromatu. Oczywiście można dostać gotowe oliwy z dodatkami, ale myślę że warto przygotować ją samodzielnie, według własnych smaków i pomysłów. Wystarczy zaopatrzyć się w bardzo dobrą jakościowo oliwę z pierwszego tłoczenia i ulubione dodatki. Dzisiaj proponuję oliwę z płatkami chili, czosnkiem i rozmarynem, ale polecam też przygotowanie sobie kilka wariantów smakowych, na przykład oliwę czosnkową, ostrą z papryczkami chili czy ziołową.
czwartek, 8 marca 2012
Tarta z cukinią, rozmarynowymi ziemniakami i mozzarellą
Pyszna wegetariańska tarta z plasterkami podsmażanej cukinii, ziemniaków z rozmarynem i mozzarellą. Całość zalana masą jajeczno-parmezanową. Przepis własny :), Spód z kruchego ciasta jest tak uniwersalny, że aż się prosi o eksperymentowanie i przygotowywanie różnych wariacji. Dzisiejsza wersja świetnie smakuje na przykład z zielonymi sałatami z awokado, tworząc fajny duet na zdrową i sycącą kolację.
wtorek, 6 marca 2012
Pikantne spaghetti
Czy też już nie możecie doczekać się wiosny? Żeby sobie to oczekiwanie trochę umilić proponuję odrobinę kolorów na talerzu. Pikantne spaghetti przyrządzicie z "zimowych" składników, ale jest w nim też odrobina wiosny: jest lekkie, kolorowe i pachnące. Z nutką pikanterii :)
sobota, 3 marca 2012
Niedzielny eintopf
Czyli udka kurczaka w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej, zapieczone razem z batatami, marchewką, cebulą i cukinią. Całość doprawiona tymiankiem. Pyszne, krzepiące danie z kategorii tak zwanego comfort food. Słodycz batatów i marchewki świetnie komponuje się z błyszczącą glazurą z syropu klonowego i musztardy. Idealne na leniwe niedziele, wystarczy wstawić wszystko do piekarnika i spokojnie poczekać 1,5 godziny żeby "samo się zrobiło" :).